Συσπειρωση

Συσπειρωση

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ, ΠΡΙΝ 8 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣΧρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια, από τις 22 Μαίου 2007, όταν 4 αστυνομικοί του ΑΤ Καλλιθέας κακοποίησαν βάναυσα τον Χρήστο Χρονόπουλο, προκαλώντας του σοβαρότατη εγκεφαλική βλάβη και δια βίου αναπηρία, για να δικαστούν επιτέλους αυτοί οι αστυνομικοί (έπειτα από διαρκείς απαλλακτικές διαδικασίες) και να καταδικαστούν, οι δυο εξ΄ αυτών, σε 8ετη κάθειρξη για βασανισμό κρατούμενου πολίτη, ενώ των δυο άλλων η κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα να απαλλαγούν λόγω παραγραφής.
Ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, είχε τότε αναφερθεί ότι ενοχλούσε τους θαμώνες ενός καφενείου με την συμπεριφορά του και η απάντηση ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός και εγκληματικός βασανισμός του στο αστυνομικό τμήμα. Μια συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων που διαχρονικά, πριν αυτό το τραγικό συμβάν και μετά από αυτό, μέχρι και τώρα, είναι συνήθης πρακτική τους απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν, είτε κατά την εκτέλεση εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία, είτε σε όποιες άλλες περιπτώσεις (όπως, αντίστοιχα, απέναντι στους μετανάστες κλπ).
Παρότι η επιβληθείσα ποινή δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και παρόλο που δεν συνηθίζεται οι δικαστές να χρησιμοποιούν την ειδική διάταξη περί βασανισμού για τα αναρίθμητα περιστατικά αστυνομικής βίας που φτάνουν στο δικαστήριο, ωστόσο οι δυο καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους…. Αν ανήκαν σε κάποια άλλη κοινωνική κατηγορία, ίσως να μην τους δίνονταν αυτή η δυνατότητα…

(Παλιότερες ανακοινώσεις της συσπείρωσης για το θέμα:

Όχι το νέο κουκούλωμα της αστυνομικής βαρβαρότητας στο ΑΤ Καλλιθέας

Το συμβάν της Καλλιθέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου)


Aκολουθεί η αναδημοσίευση από left.gr


"   Ένοχοι αστυνομικοί για βασανισμό ψυχικά ασθενούς πολίτη"

Την καταδίκη, χωρίς ελαφρυντικά, των αστυνομικών που βασάνισαν έναν πολίτη, αποφάσισε σήμερα το Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο.


Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί Αριστείδης Κόκκινος και Νίκος Σουτόγλου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολήμέχρι την έφεση για τον ξυλοδαρμό του ψυχικά ασθενή Χρήστου Χρονόπουλου τον Μάιο του 2007, στην Καλλιθέα. Για την ίδια υπόθεση δικάστηκαν και οι Ξενοφών Ντόντος και Αναστάσιος Βαρκάδος, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα που έχουν παραγραφεί.


Είχαν προηγηθεί δύο δικαστικά συμβούλια τα οποία εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους ένστολους βασανιστές, κάνοντας λόγο για αυτοτραυματισμό του κρατούμενου. Η ποινική δίωξη σε βάρος τους ασκήθηκε δύο χρόνια μετά το αποτρόπαιο περιστατικό και έπειτα από μήνυση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος.
Ο Χρ. Χρονόπουλος συνελήφθη από αστυνομικούς, ωστόσο δύο ώρες οδηγήθηκε σε κωματώδη κατάσταση και με τραύματα σε νοσοκομείο, τα οποία ήταν τόσο ισχυρά που το θύμα μέχρι σήμερα δεν μπορεί ούτε να μιλήσει. Οι συγγενείς του θύματος ανέφεραν ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από τους αστυνομικούς μέσα στο τμήμα.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του θύματος Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θοδωρής Μαντάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, τονίζοντας ότι "ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός" και πως "το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό".   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου