Συσπειρωση

Συσπειρωση

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Μήνυμα από Δίκτυο Hearing Voices:

Μήνυμα από Δίκτυο Hearing Voices:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του δικτύου

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές συμμετέχει και στηρίζει την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κινήματος στην Ψυχική Υγεία. Στα πλαίσια των δράσεων της Πρωτοβουλίας διοργανώνεται στις 7 Μαρτίου 2015 εκδήλωση με θέμα την επικινδυνότητα, όπως αυτή (ξανα-)συζητείται στα πλαίσια των ψυχιατρικών θεσμών ως μηχανισμός κανονικοποίησης και κοινωνικής ρύθμισης με γνώμονα το λεγόμενο 'δημόσιο συμφέρον'.

Όπως έχει κατ' επανάληψη λεχθεί από μέλη του δικτύου σε σεμινάρια, διαλέξεις και συζητήσεις οι άνθρωποι που ακούνε φωνές συχνά έχουν αξιολογηθεί ως ασθενείς και μάλιστα εν δυνάμει επικίνδυνοι, μια ρητή ή συχνά άρρητη ταυτοποίηση που συχνά βιώνεται τραυματικά μιας και αγνοούνται βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες προς χάριν μιας άνευ περιεχομένου '(αυτο)-προστασίας'. Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που η επιθυμία τους να πεθάνουν αντιμετωπίζεται με περιορισμό φυσικό ή χημικό. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που κάποιος/α ακούει φωνές που προτρέπουν σε βίαιες ενέργειες η απάντηση από την ψυχιατρική είναι συνήθως κατασταλτική, ίσως και λόγου του φόβου που έχουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες ως θεσμοθετημένοι φορείς κοινωνικού ελέγχου. Ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα μηνύματα (κυρίως μεταφορικά) που κουβαλάνε οι φωνές αγνοούνται και αντί να αναζητείται η σημασία τους εξοβελίζονται.
Άραγε πόσες φορές ο καθένας και η καθεμία από εμάς δεν έχει νιώσει για κάποια στιγμή μια εσωτερική ή άλλη φωνή να προτρέπει σε βία είτε προς τον εαυτό του/της είτε προς τρίτους; Και άραγε πόσες φορές πίσω από αυτή την επιθυμία για βία δεν κρύβονται άλλες ανάγκες μας για μια διαφορετική σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους αλλά και ίσως ευρύτερα για μια διαφορετική κοινωνία που θα μας χωράει εμάς και τις φωνές μας; Άραγε πόσες διαφορετικές νοηματοδοτήσεις μπορεί να έχει μια φωνή που μας προτρέπει να αυτοκτονήσουμε; Μήπως θα μπορούσε να μιλάει για μια βαθύτερη επιθυμία μας για αλλαγή για την οποία νιώθουμε αδύναμοι/ες, όπως εύστοχα υπέθεσε ο Will Hall σε ένα από τα εργαστήρια που είχε κάνει στην Ελλάδα; Μήπως μια τέτοια επιθυμία κουβαλάει μια ανάγκη για κοινωνική αλλαγή τέτοια που οι ανάγκες του επίδοξου αυτόχειρα να μπορούν να καλυφθούν; Και μήπως μέσα στον ατελείωτο αναγωγισμό του κυρίαρχου ψυχιατρικού λόγου έχουμε ανάγκη να ακουστούν και αυτές οι φωνές που κατά βάθος θέτουνε ευρύτερα προσωπικά, υπαρξιακά, κοινωνικά και εν τέλει πολιτικά ζητούμενα; Τελικά μήπως όλη αυτή η αναγωγή στον ‘άρρωστο και επικίνδυνο ασθενή’ μας απομακρύνει από μια κοινωνική, σφαιρική θεώρηση της ζωής και πιο συγκεκριμένα από την αξιολόγηση των υλικών πόρων που συνήθως οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται με μεγάλη ευκολία επικίνδυνοι στερούνται;
Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν μια τέτοια εκδήλωση στην επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας το επόμενο Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, στις 12:00, στον ξενώνα Σεμέλη, Φερρών 38, πλησίον του σταθμού Βικτώρια.
Ήδη μέλη του δικτύου και της Πρωτοβουλίας με ψυχιατρική εμπειρία έχουν δείξει ενδιαφέρον να μιλήσουν για την εμπειρία τους από το ψυχιατρικό σύστημα σε μια προσπάθεια να περάσουμε από έναν καταγγελτικό λόγο στην κατάκτηση του κοινωνικού χώρου που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ασφαλείς να ανοίξουμε τέτοια ζητήματα τα οποία όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις.
Τα περιεχόμενα της εκδήλωσης είναι ακόμα υπό διαμόρφωση όπως και οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η συζήτηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρωτοβουλία μπορείτε να ανατρέξετε στο blog: http://protovouliapsy.blogspot.gr/ όπου θα βρείτε και το κάλεσμα για την εκδήλωση.
Οι συναντήσεις της πρωτοβουλίας είναι τακτικές (συνήθως ανά δεκαπενθήμερο) και στην επόμενη συνάντηση εκτός των άλλων έχει προγραμματιστεί και μια συζήτηση γύρω από τα ψυχοφάρμακα και την υπερσυνταγογράφηση.Με εκτίμηση
η διαχειριστική ομάδα του δικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου